Άμστερνταμ, 1 Οκτωβρίου 2021 – Η MMD, η κορυφαία εξειδικευμένη εταιρία οθονών και brand license partner για τις οθόνες Philips, ανακοινώνει το επόμενο ορόσημο στο δρόμο της προς τη βιώσιμη τεχνολογία οθονών. Οι οθόνες Philips συνεργάζονται με την Closing the Loop (CTL), έναν παγκόσμιο πάροχο υπηρεσιών αντιστάθμισης αποβλήτων και την TCO Development, τον οργανισμό πίσω από το κορυφαίο πιστοποιητικό βιωσιμότητας πληροφορικής στον κόσμο TCO Certified, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη βιώσιμη μείωση των αποβλήτων από οθόνες. Το πρόγραμμα είναι ένα από τα 8 πιλοτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την PREVENT Waste Alliance, μια πλατφόρμα διεθνούς συνεργασίας με στόχο την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, την εξάλειψη των ρύπων και τη μεγιστοποίηση της επαναχρησιμοποίησης των πόρων. Με αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, η Philips monitors υποστηρίζει ένα έργο που επεκτείνει μια πιστοποιημένη λύση που καθιστά τα ηλεκτρονικά ως ουδέτερα απορρίμματα ώστε να περιλαμβάνει οθόνες, θέτοντας νέα πρότυπα για τη βιομηχανία καθώς αυξάνεται η ζήτηση για πράσινες προμήθειες.

Η Philips monitors υποστηρίζει το πιλοτικό πρόγραμμα για τη μείωση των αποβλήτων οθονών με την CTL και την TCO Development

Η πρόκληση των e-waste

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα (e-waste) είναι μία από τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα. Σύμφωνα με μια έκθεση της Platform for Accelerating the Circular Economy  (PACE) και του UN E-Waste Coalition[1], περίπου 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων παράγονται κάθε χρόνο τα οποία αποστέλλονται κυρίως στην Αφρική ή σε άλλες αναδυόμενες αγορές. Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός μεταχειρισμένων οθονών αποστέλλεται στην Αφρική για χρήση “δεύτερο χέρι”. Στην Αφρική, τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα δεν ανακυκλώνονται σωστά λόγω της έλλειψης κατάλληλων εγκαταστάσεων και πόρων. Με μικρές μόνο ενσωματωμένες πλακέτες κυκλώματος που θα καθιστούσαν την ανακύκλωση πιο αξιόλογη, και χημικές ουσίες όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, οι οθόνες υπολογιστών ιδίως θεωρούνται το “μαύρο πρόβατο” της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, ένας driver θεωρείται η κύρια αιτία για τον ακατάλληλο χειρισμό των οθονών καθώς η σωστή ανακύκλωσή τους δεν αποφέρει χρήματα.

Στοιβαγμένες σε χωματερές, οι οθόνες που απορρίπτονται αποτελούν σημαντικό κίνδυνο τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον, καθώς τα τοξικά συστατικά και τα χημικά μπορούν να εισχωρήσουν στα υπόγεια ύδατα, να θέσουν σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή και να μολύνουν τη γύρω γη. Η παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολική ζέστη και ήλιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περεταίρω εξάτμιση χημικών ουσιών στον αέρα, προκαλώντας ατμοσφαιρική ρύπανση και βλάβη στην ατμόσφαιρα. Με την ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, χρειάζονται επειγόντως αποτελεσματικές λύσεις για το χειρισμό ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Philips monitors: αντιμετωπίζοντας την πρόκληση με αποζημίωση αποβλήτων                                                                                                                

Με την Closing the Loop (CTL) και την TCO Development, η Philips monitors κάνει τώρα ένα βιώσιμο βήμα για την αντιμετώπιση της πρόκλησης των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Στο πιλοτικό πρόγραμμα ECoN, η Philips monitors υποστηρίζει την CTL και τη συμμαχία διακρατικών εταίρων, όπως το ερευνητικό ινστιτούτο ÖkoInstitute e.V. και τους τοπικούς Νιγηριανοί εταίρους Verde Impacto, Hinckley Recycling και SRADev στην επέκταση ενός αποδεδειγμένου σχεδίου αντιστάθμισης αποβλήτων ώστε να συμπεριλαμβάνουν τις οθόνες στα απόβλητα και να επεκτείνουν την πιστοποίηση TCO Certified Edge, με αντιστάθμιση E-waste. Το έργο χρηματοδοτείται από την PREVENT Waste Alliance, μια πρωτοβουλία του German Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ).

Η αντιστάθμιση απορριμμάτων κλείνει τον κύκλο της διάρκειας ζωής των ηλεκτρονικών συσκευών – με επιπλέον χρέωση στην τιμή αγοράς νέων ηλεκτρονικών ειδών η CTL εργάζεται με τοπικούς συνεργάτες για τη συλλογή απορριμμάτων και την ανακύκλωσή τους με ασφάλεια. Τα απορρίμματα που συλλέγονται  χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση μιας νέας συσκευής, όπου καθιστά τη συσκευή ως ουδέτερο απόβλητο. Για να επεκταθεί το πρόγραμμα αντιστάθμισης που περιλαμβάνει οθόνες, η CTL και η Philips συνεργάζονται με το Γερμανικό Ινστιτούτο Öko, έναν κορυφαίο, ανεξάρτητο οργανισμό έρευνας και παροχής συμβουλών για το περιβάλλον, για να αποδείξουν και να επιβεβαιώσουν τη διαδικασία για τις οθόνες. Το CTL διασφαλίζει την ανιχνευσιμότητα, τη μεταφορά και την ασφαλή ανακύκλωση των συλλεγόμενων απορριμμάτων, ενώ το ινστιτούτο Öko-Institute επικεντρώνεται στους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους καθώς και στη διασφάλιση της αξιοπιστίας της υπηρεσίας.

“Ο κόσμος μας αλλάζει με γοργούς ρυθμούς – όσον αφορά την τεχνολογία αλλά και το περιβάλλον μας. Με το πρόγραμμα ECoN, δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της βιομηχανίας ηλεκτρονικών ειδών και να υποστηρίξουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος – όχι μόνο μειώνοντας το αποτύπωμά μας, αλλά και καθιερώνοντας μια πιστοποιημένη διαδικασία – θέτοντας νέα πρότυπα βιωσιμότητας για τη βιομηχανία οθονών,” λέει ο Stefan van Sabben, Global CSR και Sustainability Senior Manager στην MMD, Philips monitors.

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τη Philips monitors για να επιβεβαιώσουμε ότι η μείωση της ποσότητας ηλεκτρονικών απορριμμάτων έχει επιχειρηματικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό νόημα. Είναι υπέροχο να μπορείς να συνεργάζεσαι με ένα συνεργάτη που μοιράζεται τα ίδια κίνητρα για να την αλλαγή του πλανήτη μας προς το καλύτερο και είναι έτοιμος να πάει  την “επιχείρηση για το καλό” στο επόμενο επίπεδο, συμμετέχοντας στο πιλοτικό πρόγραμμα ECoN, χρηματοδοτώντας τη νόμιμη και υπεύθυνη συλλογή καθώς και την αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών αποβλήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Με τη Philips monitors στο πλευρό μας, είμαστε σίγουροι ότι η επέκταση της αντιστάθμισης αποβλήτων στις οθόνες θα είναι επιτυχής », λέει ο Joost de Kluijver, Founder και CEO της CTL.

Η έννοια της αντιστάθμισης αποβλήτων αποτελεί ήδη κανόνα για τις δημόσιες συμβάσεις και αναγνωρίζεται ως μια πράσινη – ή “ουδέτερη ως προς τα απόβλητα” λύση προμηθειών για τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και tablets. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η CTL απέτρεψε περισσότερα από 3 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα από το να καταλήξουν σε χώρους χωματερής, συλλέγοντάς τα και ανακυκλώνοντάς τα με ασφάλεια, βοηθώντας έτσι περισσότερους από 2.000 ανθρώπους να εξασφαλίσουν πρόσθετο εισόδημα μέσω ασφαλούς απασχόλησης.

Η Philips monitors υποστηρίζει την υπεύθυνη και βιώσιμη ανακύκλωση οθονών με την συμμετοχή τοπικών συνεταίρων  

Σελίδα πιλοτικού προγράμματος: https://prevent-waste.net/en/pilotprojects/nigeria/

Αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την PREVENT Waste Alliance, μια πρωτοβουλία του German Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ). Περισσότερες πληροφορίες: https://prevent-waste.net/en/

Μάθετε περισσότερα για τις πράσινες οθόνες της: https://www.philips.co.uk/c-e/so/monitors/green-monitors

 

 

Σχετικά με την MMD

Η εταιρία MMD-Monitors & Displays Holding BV («MMD»), με έδρα την Ολλανδία και κεντρικά γραφεία στο Άμστερνταμ, ανήκει πλήρως στην TPV Technology Limited («TPV»), η οποία είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής οθονών και LCD TV παγκοσμίως. Η MMD-Monitors & Displays Holding B.V. (‘MMD’) εμπορεύεται και πωλεί αποκλειστικά οθόνες LCD Philips παγκοσμίως με άδεια εμπορικού σήματος από την Koninklijke Philips N.V.. Συνδυάζοντας την εταιρική υπόσχεση της Philips με την τεχνογνωσία της TPV στον τομέα των οθονών, η MMD χρησιμοποιεί μια γρήγορη και εστιασμένη προσέγγιση για την παρουσίαση καινοτόμων προϊόντων στην αγορά. https://mmdmonitors.com

Σχετικά με την Closing the Loop

Το Closing the Loop είναι μια κοινωνική επιχείρηση που προσφέρει πράσινες προτάσεις για τεχνολογία με ουδέτερα απόβλητα. Ιδρύθηκε το 2012, η βραβευμένη,  θετικού αντικτύπου εταιρία, συνεργάζεται με τον κλάδο της τεχνολογίας και την κοινότητα των ΜΚΟ και συμμετέχει στην έρευνα (κυκλικότητα, μείωση απορριμμάτων και άτυπη κοινοτική ενδυνάμωση). Το κλείσιμο του κύκλου βοηθά τους χρήστες και τους πωλητές τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο να κάνουν το πρώτο βήμα προς τη βιώσιμη κατανάλωση, μέσω μιας ρεαλιστικής, θετικής και προσανατολισμένης στην αξία υπηρεσίας που ονομάζεται αντιστάθμιση απορριμμάτων.

Μάθετε περισσότερα στο https://closingtheloop.eu/

Σχετικά με την TCO Certified

Με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας, η TCO Certified είναι η κορυφαία παγκοσμίως πιστοποίηση βιωσιμότητας για προϊόντα πληροφορικής. Τα ολοκληρωμένα κριτήριά μας έχουν σχεδιαστεί για να οδηγούν την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των προϊόντων. Καλύπτοντας 11 κατηγορίες προϊόντων, όπως οθόνες, υπολογιστές και φορητές συσκευές, η συμμόρφωση επαληθεύεται ανεξάρτητα, τόσο πριν όσο και μετά την πιστοποίηση.

[1] A New Circular Vision for Electronics: Time for a Global Reboot, World Economic Forum, Switzerland, 2019 http://www3.weforum.org/docs/WEF_A_New_Circular_Vision_for_Electronics.pdf